Jagodę kamczacką zwaną także suchodrzewem rozmnażamy od 20 lat. Pierwsze rośliny zakupiliśmy u prekursorów tej uprawy w Polsce Państwa Łukaszewskich. Zaliczamy ją do roślin długowiecznych, na plantacji może plonować obficie 30-35 lat.
Jest to roślina której znaczenie na rynku owoców stale rośnie. Najważniejszym walorem owoców jagody kamczackiej jest jej prozdrowotność i smak. Wczesność dojrzewania owoców jest również wielkim atutem tej rośliny, jak również prosta uprawa, wytrzymałość na mróz i przymrozki oraz możliwość zbioru mechanicznego. Jagoda kamczacka jest rośliną obcopylną zatem do wytworzenia owoców potrzeba dwóch lub więcej odmian. Owoce są podłużne, granatowo-fioletowe pokryte nalotem woskowym, soczyste, lekko kwaśne i w zależności od odmiany z lekko wyczuwalną goryczką. Oprócz bezpośredniej konsumpcji owoce jagody kamczackiej możemy przetwarzać (dżemy, soki, mrożonki). Bardzo smaczne są nalewki i wina.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą na sadzonki jagody kamczackiej.